Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Změní zdanění náhrad největší naši církev?

Přemýšlel jsem jak daní stát plat místního předsedy svazu rybářů (farář), kolik posílá na platy fotbalové reprezentace (arcibiskupství) a jak se chová k dalším spolkům a došlo mi to - on je totiž stát neplatí, tak proč církve?

Podivné restituce - církevní...

Na to jak dlouho se chystaly a jak byly nakonec schváleny je s podivem, že se stále nazýváme právním státem a představitelé, hlavně největší římsko-katolické církve, se objevují na veřejnosti. Církve si v minulosti nahrabaly velký majetek, párkrát o něj zase přišly, podle toho jaká byla doba. Minulý režim nebyl jediný, který na něj šáhl...ale morální kredit vedoucích představitelů počínaje Vlkem byl dost otřesný, nikoliv cesta ke spáse, ale cesta k majetku to bylo hlavní krédo. Tedy pro pořádek, o nějaký majetek některé církve po roce 1989 přišly a nedostaly jej zpátky, ale soupis ani oprávněnost nároků nikdo neprověřil. Vzniklo nějaké číslo, ale proč se k němu připojily mzdové nároky? Jak to, že v okamžiku uzavření smluv neskončily soudní tahanice o další majetek? Proč se vrací či nahrazuje darovaný majetek státu, protože na něm neměl kdo dělat, tak byl darován - a nyní na něm má kdo pracovat?

Proč Kalousek mluví o porušení nějakého práva dodatečným zdaněním, když to samé udělal u stavebního spoření, pro milióny lidí pod smlouvou kterou při změnách podmínek nemohli vypovědět.

Mají už církve EET na své podivuhodné příjmy, podobné době mistra Jana Husa? Za pohřeb několik tisíc, za odslouženou mši několik set apod. Ale zjevně to není církevní nařízení, někteří totiž neberou!!!

K čemu je dobrá církev?

Prvotní církev byla ustanovena Ježíšem Kristem k tomu, aby vedla věřící ke spáse. Druhotným efektem bylo, že s přebytků či případných sbírek měli být podporováni chudí apod. Postupně se obnovil původní zvyk "desátků" na obživu církevních představitelů, ať už byl ustanoven dobrovolně či násilně. V každém případě s podporou panovníka a případně panovníčka se majetek nekontrolovatelně rozrostl - konfiskáty, dary - ruka ruku myla. Závist je svinstvo, tím, že si u nás představitelé církve nemohli užívat jako ve světě, tak vše chtějí dohnat, bez ohledu na promluvy papeže o chudé církvi. Ostatně o mnohém vypovídá i to, že tzv. "křesťanské strany" jsou pravicové nebo jako u nás pravicově extrémistické a vůbec nemyslí na lásku k bližnímu (tedy po Bohu). 

Mezi jednu z mnoha lží o minulém režimu patří ta, že komunisté...to a taky toto, ale z hlediska cesty ke spáse, víře, tedy toho k čemu má církev vést, omezení žádné nebylo, to si totiž každý nese v sobě, dříve i nyní. Mnoho kazatelů dříve, ale i nyní nestálo a nestojí za moc. Jen z děr vylezlo víc těch co se styděli a skrývali svou víru, nebo se jen chtějí realizovat...

Hlavní náplní církve není charita, zdravotnictví, školství, lesní hospodářství nebo zemědělství, to je  pouze doplněk aktivit, jenže přesně to je současný cíl církevních představitelů...

První vlaštovky...

Jedna vlaštovka sice jaro nedělá, ale přesto i v církvi existují ti, kteří zůstávají u prvotních aktivit. Sice se to nezdá, ale existuje u nás klášter, kde jeptišky, kterých není moc, se hospodařením na klášterních zahradách starají o svou obživu. A také u nás existuje farnost, kde se farníci starají o život své farnosti i svého faráře - sami bez církevních příspěvků. Takže možná i církev pochopí, že není nutné škubat stát, ale starat se sami o sebe...třeba to pochopí i stát a obyvatelé budou moci svobodně podporovat církve, ale i jiné spolky se kterými Kalousek žádnou dementní a nevypověditelnou (což je proti dobrým mravům) smlouvu nesepsal...

Autor: Vladimír Veverka | pátek 25.1.2019 2:30 | karma článku: 28,62 | přečteno: 509x
  • Další články autora

Vladimír Veverka

Dnešní svět je divný...

ano, každým dnem se svět řítí do propasti nebo možná někam do vesmíru, rozhodně se nechystá být normální... kdysi Luděk Nekuda mluvil o populárních slovech, jak to asi začalo slovem „MAMUT“ a roce 1977 to byl „PROBLÉM“ a to trvá.

18.4.2024 v 22:20 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Společnost

Vladimír Veverka

Příčiny inflace u nás se zdají jasné, toto jsem zažil již v roce 1991!!!

Tento týden jsem na Novinkách objevil rozhovor mluvčího ČEZu Kříže pro ČTK a ten kupodivu popisuje současnou situaci ČEZu, který praktikuje (a není sám) metody, které v roce 1991 předcházely krachu desítek či stovek firem...

7.8.2022 v 0:35 | Karma: 7,22 | Přečteno: 69x | Společnost

Vladimír Veverka

A je to... USA (NATO) vstupují do války proti Rusku!

Tak jsme se konečně dočkali, kongres USA se rozhodl pro přímou konfrontaci s Ruskem, ale stále bez zapojení svých vojáků, jelikož se domnívá, že těch debaklů po světe bylo už dost! Spoléhá na ovce z Ukrajiny a evropského chovu!!!

29.7.2022 v 23:10 | Karma: 31,88 | Přečteno: 998x | Společnost

Vladimír Veverka

Blíží se konec ukrajinské pohádky?

Zdá se, že každým dnem se pohádka o hodné Ukrajině a zlém Rusku, které může úplně za všechno rozpadá... lidské štíty, prolhaná ombudsmanka, zlikvidovaná škola a šikovná jednotka záškodníků spolupracující 8 let s Brity a Amíky!

10.7.2022 v 3:50 | Karma: 35,71 | Přečteno: 1300x | Společnost

Vladimír Veverka

Je mi smutno a stydím se, za naše "čestné" sportovce

a samozřejmě hlavně za ještě čestnější a zcela jistě nezkorumpované funkcionáře! Je s podivem, kdo všechno je schopen si přisadit vůči Rusku, ruským sportovcům, ruským občanům... a kde byli tito sportovci, když jsme válčili my?

3.3.2022 v 18:48 | Karma: 37,34 | Přečteno: 1835x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Prodej rodinného domu, Krňovice
Prodej rodinného domu, Krňovice

Třebechovice pod Orebem - Krňovice, okres Hradec Králové
2 100 000 Kč

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 857x
Jsem stárnoucí analytik ve výslužbě, s vynucenou zkušeností s naším zdravotnictvím, které se však zatím nestává předmětem mého blogerského zájmu na rozdíl od dění v naší společnosti, ale čas se pomalu naplňuje neboť se blíží desáté výročí "spolupráce" v této oblasti. Zásadně nesnáším diletantská stanoviska šířící se běžně v našich médiích, počínaje televizí, kde snad je nezbytným předpodkladem k působení slabomyslnost. I z toho důvodu se snažím o osvětu v oblastech, kde zhovadilost volá až do nebes. Logický úsudek a reálný pohled na věc sice není populární, ale i tak se jej snažím čtenáři předložit. Je mi zřejmé, že čas od času se najde potrefená husa a tím, že nepřipouštím diskusi u jednotlivých příspěvků se toto nedozvím (často však názor oponenta tuším), ale v případech kdy jsem diskusi povolil, tak jsem se nestačil divit obsahu...Příspěvky nešířím žádnou metodou sociálních sítí a nepodporuji ani jiné stádové efekty, a osobně si neumím představit čtenost v řádech tisíců bez podpory souhlasného stanoviska - zvýšené karmy. Takže děkuji všem kdo mi tuto podporu vyjadřují, přesto, že často mé názory jsou proti pólem oficiálního stanoviska médií. Upřímně řečeno, po napsání prvních padesáti blogů, mě unavilo používání populárních frází, ale i nadále se budu snažit zachovat "pochopitelnost" svých příspěvků pro všechny.